top of page
Search
  • Валери Шварц

#Клетата 2021-ва година…


Тази 2021-ва беше… Беше шашава година, няма какво… И спокойно можем да я обявим за също толкова клета година, колкото беше 2020-та. Минало заминало, да видим какви гадости и клетости ни е приготвила следващата…

През 2021 г. стартира и блогът „Клети копелета“ - малко на шега, малко като експеримент, малко като начин да се откъсна от други, (предполага се) по-важни, но и често по-досадни, даже направо неприятни неща. Малко като опит да помогна на още някого поне за няколко минути да направи същото. Не знам дали съм успял – това го знаете единствено вие.


Сега е моментът да благодаря от все сърце на всеки, който през тази шашава година обърна внимание на драсканиците ми и отдели време и внимание, за да прочетете някоя от историите в него. Това значи много за мен.


По-долу ще намерите събрани на едно място, най-четените истории от „Клети копелета“ за 2021 г. – ако случайно сте пропуснали някоя или ако желаете да си ги припомните. Мoжете и просто да ги запратите по мейл или социалка на някого другиго. Така де – да не сте само вие прецаканите 😉


Този Топ 10 е напълно символичен, макар и съставен по един-единствен и съвсем не символичен критерий: брой прочитания на историята, просто за да има някакъв ред, а не защото непременно тази или онази история са по-интересни или копелетата в тях са по-малко или повече клети от други.


Желая ви една много хубава, много здрава, спокойна и успешна нова 2022 г.

10. Срамота, другари офицери

Както се казва, няма непробиваема защита, но обикновено не се има предвид някакъв 18-годишен дришльо с няколко часа опит в пилотирането на самолет да направи за смях цялата противовъздушна отбрана на велика военна сила като СССР. Това е историята на Матиас Руст, който 1987 г. кацна със самолет насред Червения площад в Москва през 1987 г., но това някак не стигна, за да го направи герой.

9. Как Жан-Марк промени Цар Футбол и се прецака царски

Никое друго правило не е променяло футбола така, както „правилото Босман“. То коренно промени играта на Стария континент и позволи играчи като Меси, Роналдо и толкова много други да станат мултимилионери. Жан-Марк Босман, на когото е кръстено това правило, трябваше да бъде основния печеливш. Но вместо това, нещата за него се развиха… различно.

8. Пришълецът, който дойде и си отиде

В космоса никой не може да чуе писъците ти. В киното понякога никой така и не научава името ти, дори когато пресъздадеш на екрана един от най-запомнящите се образи за всички времена. В случая с Боладжи Бадеджо било още по-зле – хората не само не знаели как се казва, ами повечето дори не разбрали дори как изглежда…


7. Херкулес от Аркашон и неговият епичен пишон

Както става ясно от заглавието, клетите копелета не винаги са хора. Понякога дори пишки могат да бъдат такива. Както и да са едно от най-интересните неща в разни заспали градчета като Аркашон във Франция, където местните жени явно имат много… много… А бе, имат особена чувствителност.


6. Странната любов на д-р Барлоу

Д-р Клод Барлоу бил много вярващ човек. Вярвал в Бога, но вярвал и в науката и най-вече вярвал, че е много важно да се пребори с абсолютно всяка паразитна болест, която му се изпречи на пътя. Д-р Барлоу просто обожавал да прави това. Дори когато трябвало да изтърпи въпросните болести в собствените си… топки. Адски гадна, чак гнусна история, ама явно си падате и по такива.


5. Чарлс Масън беше пръв

Историята е буквално фрашкана с трогателни аматьори, които са направили епохални археологически открития. Например, Хайнрих Щлиман, който открил Троя. Масън също открил един такъв значим и отдавна изчезнал град, но първо, изобщо не разбрал и второ – това не му донесло абсолютно никаква слава, даже напротив.

4. И докторът каза: Ташак, сър, кози ташак...

Очевидно, докато на този свят има идиоти, ще има и хора, които ще се възползват от тях. Джон Бринкли бил от вторите и будалкал импотентни нещастници, че ще ги излекува като им „присади“ кози ташаци, но междувременно някак успял да повлияе необратимо на развитието на маркетинга, поп-музиката и радиоиндустрията. Но нищо от това не му помогнало, когато целият му свят се сринал.

3. Оттук до вечността. Буквално.

Някои клети копелета просто те вбесяват с наглостта си. Някои клети копелета те натъжават с лошия си късмет. Някои клети копелета те разсмиват глупостта си. Но има клети копелета, които са просто трогателни. Артър Стейс е безспорно #клетокопеле, но е и легенда на Сидни, Австралия по една странна, но напълно валидна причина…


2. Самолет такова кораб, всички ликуват

#Клетотокопеле лейтенант Иън Уотсън от военновъздушните сили на британския Кралски флот неволно организирал първото (и засега последно) в историята онождане на кораб с помощта на изтребител. Историята е колкото невероятна, толкова и идиотска и очевидно това ви харесва.


1. Сестри в действие

Човек никога не знае на какво са способни половин дузина бабки, когато имат мотив и нужните средства на разположение, особено ако са прекарали целия си живот в целомъдрие, бедност и служба на Бога. Накратко, в подобна ситуация е съвсем нормално въпросните бабки или яко да превъртят или да извършат някакъв епичен золум. В този случай, #клетотокопеле Рони Краб станал свидетел на второто и страдал от това в продължения на десетилетия…

Туйто. Толкова за 2021 г...


229 views0 comments
bottom of page