top of page
Search
  • Валери Шварц

Срамота, другари офицери!

Updated: Jul 1, 2021


Шапки долу за #клетотокопеле Матиас Руст, западногерманският тинейджър, който на днешния ден през 1987 г. приземи смешното си самолетче в центъра на Москва и направи за смях съветската противовъздушна отбрана.


Едва на 18 г., с общо 50 летателни часа като пилот, Руст наема една малка "Чесна" и си спретва чудно авиопътешествие, което го отвежда до Шотландия, после до Исландия,, оттам до Норвегия, а накрая до Финландия. На 27 май 1987 г., Руст излита от летище до Хелзинки с обвена дестинация Стокхолм. Малко след това обаче гаси радиото и резко свива към Естония, по онова време част от СССР и изчезва от финландските радари.

Финландците решават, че Руст е цопнал в морето със самолета си и съвсем сериозно започват издирвателни операции. Случайно или не, на приблизителното място, на което очакват да открият самолета, виждат голямо мазно петно от моторно масло във водата.

През това време обаче, Матиас Руст и неговата Чесна кротко си хвъркат над съветска територия и много скоро са засечени от руската противовъздушна отбрана. Естествено, Руст не знае позивните, които биха го отличили като невражески самолет и два изтребителя са вдигнати във въздуха, а два ракетни батальона са поставени в пълна бойна готовност.


Самолетите бързо го откриват, но така и не получават заповед за стрелба. Не е много ясно защо, но изглежда е заради комбинация от неясна командна верига (случката била малко след някаква реорганизация в съветската ПВО) и тотално объркване защото самолетът очевидно бил безумно малък, за да нанесе сериозни щети, а и никой не може да повярва, че са възможни такава наглост и такова безрасъдство. Изтребителите загубват Руст за кратко и когато отново тръгват да го търсят, не успяват да го намерят. Някои казват, че точно в този момент той изглежда е кацнал някъде за малко, но Руст категорично отрича това.

Когато Руст стига до Москва, вече е късен следобед. По Червения площад има адски много хора и след като се врътка известно време наоколо, той решава да кацне на близкия Болшой Москворецки мост, току до църквата "Василий Блажени". И отново имал голям късмет - баш в този ден били махнали за ремонт жиците на тролеите, които иначе минават по моста, иначе със сигурност е щял да се надене на тях.

Кацането на Руст предизвикало безумна веселба сред пешеходците. Когато се показва от кабината, хората го питат откъде е и когато им казва "Германия", първо решават, че е от Източна Германия - изобщо не им хрумва, че в възможно някакъв западнонемски келеш ей така да кацне със самолетче-въшка на пъпа на Москва. Кибиците започват да се тълпят до самолета и да се снимат с Руст, да искат автографи от него...

Минават цели два часа докато милицията го арестува. Което само добавя към целия фън за народа, който започва да нарича Червения площад "летище Шереметиево 3". Естествено, полетът става сензация по целия свят, руснаците направо се давят от срам и яд, но нищо не могат да направят - по никакъв начин не могат да докажат, че Руст е шпионин.

В крайна сметка, осъждат Руст на 4 години трудов лагер за... "хулиганство". Само година по-късно обаче го пускат да си ходи и Руст се прибира в Германия. Още на летището обаче той категорично отказва да говори с медиите - казва само, че руснаците са се държали много добре с него. Журналистите хич не са във възторг.

Руст продава историята си на сп. "Щерн" за 100 000 марки, но след това нещата не тръгват добре за него...

Само година след прибирането си от СССР, Руст отново е в затвора. Докато отбива алтернативно военната си служба, той се влюбва в някаква девойка, която отхвърля чувствата му. И той я напада с нож. Девойката едва оцелява и Руст е осъден на 2.5 години затвор. Лежи обаче само 15 месеца.

Прес следващите десетилетия следват още проблеми със закона, включително заради някакъв малоумен опит за кражба на пуловер от магазин, а също и присъда за измама. И в двата случая, Руст се отървава само с глоби. След това се знае, че се е пробвал като (неуспешен) професионален играч на покер, като ръководител на мозъчен тръст с неясна дейност и като "банков анализатор". Жив е и по всяка вероятност сега си живее тихо и кротко в Берлин. Самолетът му и той е там, в музей...

259 views0 comments
bottom of page